Kaza oranının gün geçtikçe arttığı ülkemizde, Kara yolları Trafik Kanunu’nca herkesin zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. En yaygın sigorta türlerinden biri olan araç sigortası, artık bir gereklilikten ziyade sorumluluk sigortası olarak adlandırılır.
Trafik sigortası, kazaya sebep olan araç sahibinin, kasıtlı olmayarak karşı tarafta yarattığı maddi ve manevi hasarı karşılamak amacıyla yaptırılır. Bu şekilde hatalı tarafı da büyük bir yükten kurtaran zorunlu trafik sigortası, trafikte meydana gelebilecek kaza durumlarında oluşan maddi ve manevi hasarı minimuma indirger.
Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası, kaza yapılan herhangi bir durumda, kazayı yapan araç sahibinin kabahat ve yarattığı hasar oranına bağlı olarak meydana gelen maddi zararı tamamen veya kısmen karşılayan bir sigorta türüdür. 2918 sayılı Kara yolları Kanunu gereğince zorunlu hale getirilen trafik sigortası, kasıtlı olarak gerçekleştirilen ya da hukuki olarak bu yönde karar verilen durumlarda geçerliliğini yitirir. Kara yollarına çıkan tüm motorlu taşıtların, trafik sigortası poliçesini yanında bulundurması gereklidir.
Trafik Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Trafiğe çıkan her araç sahibinin trafik sigortası yaptırmasının birçok avantajı vardır. Poliçenin taşınmaması durumunda ceza yazıldığı ve aracın mühürlendiği düşünüldüğünde, trafik sigortası yaptırmanın ilk avantajı araç sahibinin ceza yememesidir. İkinci olarak araç sigortası, kazaya neden olan taraf ile birlikte hasar gören ikinci ve üçüncü şahısları da güvence altına alır. Diğer bir yandan, vefat ve tedavi teminatından avukatlık giderlerine, araç teminatından kaza başına maddi hasar teminatına kadar ortaya çıkan tüm masrafları karşılayarak hem hatalı tarafı, hem de mağdur olan kişileri korur.
Trafik Sigortası Fiyatları
Trafik sigortası fiyatları ve limitleri, Hazine Müsteşarlığı tarafından standart bir şekilde hesaplanır. Ancak sigorta fiyatları sabit olsa da, sigorta hesaplama çeşitleri, ödeme primleri, ödeme koşulları gibi durumlar sigorta firmalarına göre farklılık gösterir ve bu doğrultuda trafik sigortası teklifleri yapılır. Ödeme primleri ise aracın türüne, kayıtlı olduğu şehre ya da ticari olup olmamasına göre değişkenlik gösterebilir.
Kasko kapsamında maksimum prim oranı %20 olmakla birlikte, aracın sigortalandığı dönemde herhangi bir hasarın meydana gelmesi durumunda bir sonraki senenin ödeme primine etki eder. Eğer herhangi bir hasar meydana gelmemişse, yıldan yıla artacak şekilde hasarsızlık primi uygulanır. En uygun sigorta fiyatları için karşılaştırmalı olarak araştırma yapılabilir.
Araç Sahiplerini Rahatlatacak Sigortalar
Trafik sigortası sağladığı avantajların yanı sıra, içeriğinde birçok oto sigorta teminatları da barındırır. Kaza yapan tarafların çıkarlarının gözetildiği bu kasko teminatları, sigorta şirketlerinin sunduğu poliçelere göre farklılık gösterdiği için, teminatı detaylı bir şekilde okumak ve neleri kapsadığını anlamak gerekir. Çoğu sigorta firmasının en temel poliçeye dahi dahil ettiği sürücü güvenliği, zorunlu sivil sorumluluk ve yasal savunma teminatı kazaya sebep olan araç sahibini koruma altına alan teminatlar arasındadır. Yine sürücüyü maddi ve manevi sıkıntıya sokacak durumlar gözetilerek oluşturulan yol yardımı, ehliyetin geri alınması, yedek araç ve ceza şikayetleri gibi teminatların yanı sıra, çok kullanılmamakla birlikte hırsızlık ve yangın gibi durumlar da poliçeye dahil edilebilen teminat çeşitleridir.
Siz de geç kalmadan, olası durumları göz önünde bulundurarak zorunlu araç sigortanızı yaptırabilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz. Sigorta firmalarının tekliflerini karşılaştırarak, en uygun trafik sigortası fiyatlarını öğrenebilir ve geleceğiniz için önlem alabilirsiniz.